Wat kunt u als toeschouwer verwachten van de kampioenschappen voor boomverzorgers? Allereerst kunt u uiteraard genieten van de spannende strijd tussen de deelnemers aan de Nationale Kampioenschappen voor Boomspecialisten. Gedurende de dagen worden de volgende wedstrijden gehouden:
Op het terrein zijn ook diverse stands ingericht.
Bij de klimkampioenschappen wordt er gestreden om een prestigieuze titel. De beste deelnemers die hier de meeste punten weten te behalen in de voorrondes gaan door naar de finale. Mocht een van deze drie deelnemers van buitenlandse komaf zijn, dan gaan er vier deelnemers door naar de finale.
De voorrondes bestaan uit:
De deelnemer legt een parcours af in de boom. Hij of zij start bovenin. Via een door hemzelf te bepalen route moet hij/zij verschillende opdrachten vervullen. Zo moet er een bel aangeraakt worden die aan het einde van een tak hangt. Als de deelnemer teveel gewicht op de tak brengt zakt het lood, dat aan de tak gebonden is, naar beneden en laat een buzzer af gaan. Dit is niet de bedoeling. Ook moet er vanuit de boom een aantal stokken op een doelwit gegooid worden. Een andere opdracht is het aantikken van de bel met een zaag op een stok. De zaag moet weer netjes op de plek teruggehangen worden. De deelnemer kan op dit onderdeel zowel punten verdienen met de onderdelen als met de snelste tijd.
De deelnemer moet met een werpzakje (een veelgebruikt attribuut dat gemaakt is van een zakje gevuld met o.a. zand aan een dunne draad) een vooraf bepaalde plaats bereiken. Hierna moet de klimlijn waar de deelnemers normaal gesproken mee omhoog klimmen aan de werplijn bevestigd worden. Als dit alles binnen de tijd lukt, verdient de deelnemer punten afhankelijk van de behaalde plaatsen en de tijd waarbinnen de onderdelen afgewerkt zijn. Dit onderdeel lijkt misschien niet heel spectaculair, maar is des te moeilijker uit te voeren.
Bij het Ascent Event wordt het vermogen van de deelnemer getest om het door hem/haar gekozen en goedgekeurde klimsysteem efficiënt en veilig te gebruiken. De deelnemer wordt beoordeeld op zijn/haar efficientie bij het bevestigen van het klimsysteem aan de stijglijn(en), het klimmen naar de bel en het omschakelen naar een daalsysteem. De afdaling zelf maakt geen deel uit van het evenement. Punten worden zowel verdiend voor snelheid als voor het voldoen aan de vooraf vastgestelde veiligheidsdoelen.
De naam zegt het al. Via een vooraf uitgezet parcours moet de deelnemer zo snel mogelijk boven zien te komen. Ditmaal alleen gezekerd door middel van een zekeringstuig dat begeleid wordt door een vrijwilliger bovenin de boom. De deelnemer klimt dus vrij. Bij sommige deelnemers kan zelfs gesproken worden van naar boven rennen. Ook dit is een spectaculair.