Datum: donderdag 12 mei 2022
Locatie: Het Amsterdamse Bos, Amstelveen

Nederlandse Klimkampioenschappen Boomverzorgers

Studentencompetitie 2022

Graag nodigen we je uit voor het NKB voor Studenten op 12 mei 2022 in het Amsterdamse bos te Amstelveen. Dit kampioenschap gaat vooraf aan het NKB op 13 en 14 mei 2022. Ook hiervoor worden jullie van harte uitgenodigd om mee te doen. Dit kan als deelnemer of vrijwilliger.

Wat is het NKB?

Het NKB is de officiële wedstrijd van de KPB-ISA met als doel bestaande en nieuwe technieken op gebied van klimmend snoeien te ontwikkelen en te leren. De beste klimmers selecteren zich hier voor de Europese en wereldkampioenschappen. Dit is de plaats om jouw kennis van klimtechnieken te vergroten. Het is natuurlijk ook de plek om collega’s te ontmoeten tijdens een gezellig weekeind met bijvoorbeeld een barbecue. Meer informatie over het NKB lees je HIER.

Voor wie is het dit evenement bedoeld?

Het studentenkampioenschap is bedoeld voor iedereen die bezig is met zijn/haar opleiding tot boomverzorger of ETW’er, of dit jaar zijn diploma gehaald heeft. NKB Voor iedereen die zich al boomverzorger noemt, maar hier mogen de studenten natuurlijk ook aan meedoen. Juryleden Dit zijn boomverzorgers die reeds jaren in het vak werkzaam zijn en soms ook vaak zelf jaren mee hebben gedaan met de klimwedstrijden. Vrijwilligers Voor iedereen die het leuk vindt om dit evenement mee te maken en graag wil meewerken om dit evenement tot een succes te maken.

Studentencompetitie | Donderdag 12 mei 2022

De poort van het terrein zal open zijn voor binnenkomst van deelnemers van 7.30 uur tot 8.30 uur. Aansluitend zal de materiaalkeuring plaatsvinden. De verschillende onderdelen worden iets aangepast. Zo is het voor een beginnende boomverzorger ook leuk en prima te doen. De kosten om mee te doen bedragen € 50,00 per persoon. Hierbij inbegrepen zijn lunch; diner. De inschrijving is op dit moment nog niet geopend. 

Voorrondes NKB | Vrijdag 13 mei 2022 start om 8 uur

De deelnemers van dit evenement komen (indien nog niet aanwezig) binnen op het terrein op donderdag 12 mei tussen 18.00 uur en 19.00 uur waarna de materiaalkeuring plaats zal vinden. De verschillende onderdelen die bij een boomklimkampioenschap horen worden door alle deelnemers afgewerkt.

Masters’ Challenge NKB | Zaterdag 14 mei 2022 voor de finalisten

Tijdens deze wedstrijd strijden de beste deelnemers uit de voorrondes om de titel Nederlandse klimkampioen. De deelnemers doen in het kort gezegd een workclimb maar moeten eerst hun eigen startpunt gooien. Ze doen dus eigenlijk een trowline en workclimb in 1 klim.

Wat heb je allemaal nodig bij het wedstrijd klimmen?

Laten we beginnen bij de pbm’s:

 • Helm, veiligheidsbril, handschoen, stevige schoenen, sterke dichte broek;
 • Handzaag, DE TANDEN ZIJN AFGEPLAKT of afgeslepen!!
 • Klimgordel;
 • Lange klimlijn (min. 45meter) en een korte strop is wel erg makkelijk. Wil je double loupen is dit ook geen probleem als jij je maar 2x vast kan zetten!
 • Cambiumsaver;
 • Werpset, 2 sets is wel erg handig;
 • Stijgsysteem, SRT, footlock alles is toegestaan als het maar veilig is en de materialen gebruikt mogen worden waarvoor jij ze in wilt zetten. Eigenlijk heb je een gewone werkset bij je en alle mooie tooltjes die je graag bij jouw werk in de boom gebruikt.

Heb je iets niet? Meestal is dat ook geen probleem: vaak is er wel iets te regelen bij je opleiding en/of collega klimmers!

Heb je tijdens de wedstrijden nog vragen over bepaalde onderdelen, er lopen mensen rond die je er alles over kunnen vertellen. Ook zal er voorafgaand aan de wedstrijd een rondgang langs de verschillende onderdelen zijn waarbij door de juryleden uitgelegd wordt wat de bedoeling is en hoe je de meeste punten kunt scoren.

De onderdelen:

 • Throwline
 • Rescue
 • Speedclimb
 • Workclimb
 • Ascent event

Throwline:

Oftewel: Zakje gooien. Op dit onderdeel zijn een aantal takoksels gemarkeerd waar jij als de handige boomverzorger je werplijn overheen moet gooien zodat er een klimlijn geïnstalleerd kan worden om zoveel mogelijk punten te krijgen.
Nodig: pbm’s, werplijntjes, (GEEN BIGSHOT) klimlijn.

Rescue:

Op dit onderdeel zal er een pop (klimmer) met een verwonding/aandoening in de boom hangen. Deze zal jij als reddende engel eruit moeten halen.
Nodig: pbm’s, klimset. Meestal ook iets om mee stijgen want er hangt eigenlijk altijd een acces lijn in de boom.

Speedclimb:

Als een malle omhoog klimmen in een boom waarin een vooruit gestippelde route staat. Hierbij word je gezekerd en is het aan jou de taak om zo snel mogelijk boven de bel aan te raken.
Nodig: Pbm’s en je klimgordel.

Workclimb:

De klim die het meeste op werken lijkt. In de workclimb zijn 5 posten uitgezet, deze moet de jij zo snel en zo soepel mogelijk bereiken. De 5 punten bestaan uit een handzaagpost, stokzaagpost, takwerppost, een buzzertak en de afsprong. De buzzertak is een lange tak waarover je moet uitlopen. Aan het eind zit een touwtje met daaraan loodje. Dit loodje, de buzzer is zo afgesteld als jij te veel gewicht op de tak zet (dus teveel doorbuigt dat hij kan breken) de buzzer afgaat.
Nodig: Pbm’s, Klimset, handzaag, stijg set (geen wedstrijd onderdeel, je start boven in de boom maar daar moet je wel eerst even heen).

Ascent event:

Op dit wedstrijdonderdeel hangt een bel op een hoogte tussen de 12 en 25m. Deze hoogte is voor iedereen hetzelfde. Het onderdeel gaat als volgt.: de stijglijn hangt al klaar voor gebruik. De deelnemer staat te popelen om te beginnen. Zodra er een startsignaal gegeven wordt stapt hij of zij de ring in en brengt het stijgsysteem aan. Dit mag SRT of footlock zijn. Let op! Je moet ook weer kunnen dalen als je boven bent want dit hoort bij het onderdeel. Het dalen zelf wordt niet gerekend in de tijd.(start tijd - stijgset in bouwen - stijgen - daal set in bouwen - bellen - stoptijd) Welk systeem je gebruikt maakt niet uit. als het maar veilig is en toegepast wordt in de industrie.
Nodig: Pbm’s, klimset, access set.

Het wedstrijdreglement is op de site van de KPB-ISA te downloaden. Net als een lijst waaraan je materiaal hoort te voldoen.

En verder?

Voor deelnemers, juryleden en vrijwilligers wordt er tijdens het evenement indien gewenst voor eten gezorgd. Je mag in de kapschuur slapen, maar dat mag je ook in jouw eigen auto doen. Overnachten in een tent is helaas niet toegestaan door de locatiebeheerder. In verband met de Coronaregels hebben wij een protocol opgesteld. Dit protocol is te vinden op de website van de KPB-ISA. Andere zaken waar je ook aan moet denken zijn een eigen stoel, tafeltje, bestek, bord en mok.

De Nederlandse Klimkampioenschappen worden georganiseerd door de KPB-ISA

KPB staat voor Kring Praktiserende Boomverzorgers. Ook voor studenten heeft het grote voordelen om lid te worden van de KPB-ISA. Je leert er veel mensen uit de praktijk kennen. Mensen die al jaren, soms al tientallen jaren in en rond de bomen werken en waar je veel van kunt leren. Mensen die je kunnen helpen bij het zoeken en zelfs aanbieden van een stage adres voor tijdens je studie en je zelfs na je studie kunnen helpen aan een baan.
De KPB-ISA organiseert vijf keer per jaar erg interessante kennisbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten staan natuurlijk altijd in het teken van de boom, maar dan wel op alle gebieden.

Een paar voorbeelden van de afgelopen tijd:

 • Ecologie in en rondom de boom;
 • Wat kun je allemaal met het hout doen wat er uit een boom komt na snoeien of kappen;
 • Hoe zijn telekranen in te zetten bij het verwijderen van bomen;
 • Hoe belangrijk is de grond rondom de boom nou eigenlijk;
 • Nog veel meer onderwerpen, te veel om op te noemen.

Je ontvangt vier keer per jaar het blad Bomen. Hierin staan veel artikelen (natuurlijk) over bomen en alles wat er mee samenhangt. Het contributie is voor studenten gratis! Dus wat let je om je aan te melden? Dit kan via de website: www.kpb-isa.nl

Tot ziens op 12, 13 en 14 mei 2022 in Amstelveen!